علت خاموش نشدن دیزل ژنراتور یکی از موانع فنی و مسائل متداول اما نگران کننده در سیستم های تولید برق اضطراری است. شاید ابتدا فکر کنید یک تاخیر در خاموش شدن دستگاه است، اما می تواند نشانه ای از عیب و نقص در سوخت رسانی و سیستم فرمان باشد. در واقع روشن ماندن ناخواسته می تواند استهلاک را افزایش دهد و اختلالاتی را ایجاد کند. بنابراین عیب یابی دقیق بسیار اهمیت دارد و هزینه های تعمیرات را به حداقل می رساند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با دلایل رایج خاموش نشدن ژنراتور آشنا کنیم.
چرا دیزل ژنراتور پس از خاموش کردن روشن میماند؟
علت خاموش نشدن دیزل ژنراتور می تواند به دلیل ایراد در کارکرد سیستم فرمان باشد. در بسیاری از مواقع با ارسال شدن سیگنال از کنترل پنل می تواند دستگاه روشن بماند که نشان دهنده ایراد در سیستم های سوخت و قطع کننده است. خرابی سلونوئید قطع سوخت یکی از این دلایل می باشد و بعد از ارسال سیگنال توقف، سوخت وارد محفظه احتراق می شود و موتور روشن می ماند. همچنین اگر سیم کشی به طور صحیح صورت نگیرد می تواند در ارسال فرمان توقف مشکلاتی را ایجاد کند و دستگاه روشن باقی بماند. این مسئله در ژنراتورهایی که سیم کشی و تعمیر شده اند نیز قابل مشاهده است.
بررسی سیستم قطع سوخت: رایجترین علت خاموش نشدن ژنراتور
رایج ترین علت خاموش نشدن دیزل ژنراتور می تواند اختلال و مشکل در سیستم قطع سوخت باشد. سلونوئید با دریافت انرژی الکتریکی از کنترل پنل می تواند مسیر تامین سوخت را باز نگه دارد و اگر برق قطع شود آن را می بندد. در صورتی که این قطعه دچار زنگ زدگی یا سوختگی شود می تواند ژنراتور را روشن نگه دارد. همچنین با خراب بودن رله میتواند سلونوئید را در وضعیت بار باقی بگذارد، زیرا باید دستور خاموشی از رله به سلونوئید انتقال یابد. علت این مشکل می تواند سوختگی یا شل شدن اتصالات باشد. 70 درصد از مواردی که ژنراتور خاموش نمی شود می تواند مربوط به سلونوئید باشد که با ارزیابی آن می توانید به سرعت مشکل را برطرف نمایید.
خرابی در سیستم کنترلی (کنترل پنل) و اثر آن بر خاموش نشدن دستگاه
خرابی در سیستم کنترل به عنوان علت خاموش نشدن دیزل ژنراتور شناخته شده است. اگر سیگنال دستور به طور صحیح ارسال نشود یا رله های خروجی فرمان برای خاموش شدن دچار اختلال شده باشد می تواند ژنراتور روشن باقی بماند. این ایراد با ایجاد خطاها و هشدارهای نرم افزاری و خرابی قطعات داخلی صورت می گیرد. گیر کردن رله داخلی یکی از مهمترین اختلالات در پنل ها می باشد که در صورت خرابی می تواند در حالت باز باقی بماند و ژنراتور خاموش نشود. بنابراین اگر در این سیستم مشکلاتی ایجاد شودف اجرای فرمان خاموشی به صورت موفق صورت نمی گیرد و دستگاه به شکل ناخواسته روشن باقی می ماند.
اتصال کوتاه یا قطع نبودن برق تحریک؛ عامل پنهان
اتصال کوتاه یا قطع نبودن برق تحریک یک نوع عامل پنهان برای خاموش نشدن دیزل ژنراتور است. این مسئله در سیستم هایی که به رله های کنترلی یا تابلوهای برق خودکار وصل هستند نیز بیشتر دیده می شود. اگر در خط ولتاژ ورودی به سلونوئید اتصال کوتاهی اتفاق بیفتد، دستور قطع شدن ولتاژ مورد توجه قرار نمی گیرد و برق در مدار فعال باقی می ماند. در نهایت سلونوئید در حالت باز باقی می ماند و جریان سوخت ادامه پیدا می کند.
آیا مشکل از گاورنر یا رلههاست؟ بررسی تخصصی
در برخی موارد علت خاموش نشدن دیزل ژنراتور حاکی از کارکرد اشتباه گاورنر یا از کار افتادن رله های کنترلی می باشد. این دو قسمت بسیار مهم هستند و باید به صورت دقیق آن ها را شناسایی کرد. در واقع گاورنر دور موتور را کنترل می کند. اگر به صورت اشتباه کار خود را انجام دهد و در صورت قطع شدن برق سلونوئید می تواند از خاموش شدن ژنراتور به طور کامل جلوگیری نماید. رله ها بین قطعات اجرایی و کنترل پنل به عنوان واسط کار می کنند. بنابراین اگر رله گیر کند یا متوقف شود، همچنان برق وارد مدار سوخت می شود و مسیر به صورت باز باقی می ماند و ژنراتور خاموش نمی شود.
روشهای اضطراری برای خاموش کردن دیزل ژنراتور
اگر ژنراتور به صورت عادی خاموش نشود می تواند خطرات زیادی را ایجاد کند. بنابراین باید از روش های اضطراری برای خاموش کردن دستگاه استفاده نمود. قطع دستی سوخت یکی از این روش ها است و به عنوان ایمن ترین روش اضطراری شناخته شده است. بنابراین با این کار می توان گفت که موتور بعد از مصرف سوخت باقی مانده خاموش می شود. استفاده از کلیدهای اضطراری نیز یکی دیگر از روش ها می باشد و ژنراتور خاموش می شود. در صورتی که کلید اضطراری کار نکند، مشکل از رله ها می باشد. قطع دستی برق تحریک سلونوئید سوخت و بستن دستی اهرم گاورنر یا سلونوئید یکی دیگر از روش های اضطراری برای خاموش کردن ژنراتور می باشد. بنابراین با قطع برق تحریک سلونوئید سوخت می توان جریان سوخت را به موتور کامل متوقف کرد.