علت برق ندادن ژنراتور گازوئیلی می تواند حاکی از پارامترهای گوناگونی باشد که هر کدام به ارزیابی تخصصی نیاز دارند. ژنراتورهای گازوئیلی یکی از منابع مهم در شرایط بحرانی است و هنگامی که از کار می افتند باید مشکلات آنها برطرف شود. بنابراین در این مقاله قصد داریم تا شما را دلایل برق ندادن ژنراتور گازوئیلی آشنا کنیم.

 

رایج‌ترین دلایل برق ندادن ژنراتور گازوئیلی چیست؟

در بسیاری از مواقع علت برق ندادن ژنراتور گازوئیلی می تواند به دلیل کارکرد نادرست سیستم تحریک باشد. یکی دیگر از دلایل آن از بین رفتن خاصیت مغناطیسی باقی‌مانده در روتور است. بنابراین اگر ژنراتور در مدت زمان طولانی بدون استفاده بماند نمی تواند برق را تولید کند. خرابی یا عملکرد نامناسب (AVR) تنظیم‌کننده ولتاژ نیز یکی دیگر از این دلایل است. بنابراین AVR ولتاژ سیستم تحریک را تامین می کند و اگر دچار مشکل شود نمی تواند برق را تولید کند. سوختگی سیم ‌پیچ ‌های روتور یا استاتور یکی دیگر از این دلایل است. امکان دارد این اختلال به شکل قطع شدن کامل یا اتصال کوتاه مشاهده شود و باعث توقف تولید جریان الکتریکی می گردد.

 

لینک های مفید:
ژنراتور

 

علت برق ندادن ژنراتور گازوئیلی

 

بررسی سیستم تحریک (Excitation): آیا AVR یا برس‌ها مشکل دارند؟

در بسیاری از مواقع علت برق ندادن ژنراتور گازوئیلی، خرابی سیستم تحریک می باشد. سیستم تحریک میدان مغناطیسی در روتور را ایجاد می کند و برای تولید جریان الکتریکی در استاتور اهمیت زیادی دارد. بنابراین AVR در این سیستم می تواند ولتاژ خروجی ژنراتور را اندازه گیری کند و ولتاژ مناسبی را ایجاد نماید. اگر AVR خراب شود هیچگونه ولتاژ به روتور نمی رسد. اگر برس در بسیاری از ژنراتورها به کار رود و تماس ضعیفی بین برس و حلقه ها ایجاد شود هیچگونه جریانی از سیستم تحریک عبور نمی کند و باید آن را برطرف کرد.

 

قطع یا سوختگی سیم‌پیچ استاتور یا روتور

امکان دارد علت برق ندادن ژنراتور گازوئیلی حاکی از سوختگی سیم‌ پیچ استاتور یا روتور باشد. در واقع سیم پیچ ها به عنوان قلب تولید جریان الکتریکی در ژنراتور شناخته می شوند و هرگونه اختلال در سیم پیچ می تواند فرآیند القای الکترومغناطیسی را متوقف کند. سه فاز خروجی در استاتور وجود دارد که برق در ان ها ایجاد می شود. اگر یکی از این فازها دچار مشکل شود هیچگونه جریان الکتریکی ایجاد نمی گردد.

 

چگونه مشکلات در تنظیم گین و فرکانس باعث عدم تولید برق می‌شود؟

علت برق ندادن ژنراتور گازوئیلی می تواند حاکی از تنظیم اشتباه پارامترهای گین یا تغییر فرکانس خروجی باشد. این اختلالات موجب می شود که سیستم تحریک به طور صحیح کار نکند و جریان الکتریکی ناپایداری ایجاد شود. گین در AVR به عنوان درجه حساسیت مدار کنترل نسبت به نوسانات ولتاژ خروجی شناخته می شود. اگر مقدار گین به حداقل برسد، AVR نمی تواند ولتاژ کافی تولید کند و میدان مغناطیسی ایجاد نمی شود و برق تولید نمی گردد. اگر مقدار گین بالا باشد می تواند نوساناتی را ایجاد نماید و باعث توقف کامل شود.

ژنراتورها باید در فرکانس ثابتی کار خود را انجام دهند. بنابراین اگر دور موتور از حد استاندارد کمتر باشد باعث کاهش فرکانس خروجی می شود. در این شرایط امکان دارد AVR سیستم تحریک را قطع کند تا از اختلال و آسیب به تجهیزات جلوگیری نماید. در نهایت برق و جریان الکتریکی تولید نمی شود.

 

آیا مشکل از گاورنر یا دور موتور است؟

گاهی علت برق ندادن ژنراتور گازوئیلی می تواند به دلیل کم شدن دور موتور یا کارکرد نادرست گاورنر باشد. گاورنر می تواند دور موتور را کنترل کند، بنابراین اگر دچار مشکل شود دور موتور به حداقل می رسد. در این وضعیت فرکانس خروجی ژنراتور به حداقل می رسد. در نهایت بسیاری از AVRها به طور اتوماتیک سیستم تحریک را قطع می کنند تا مشکلاتی برای تجهیزات برقی ایجاد نشود. همچنین کم شدن دور موتور باعث خاموش شدن خروجی برق در ژنراتورهای دیجیتال می شود.

 

لینک های مفید:
قطعات دیزل ژنراتور

 

بررسی باتری، استارت و ولتاژ اولیه برای تحریک ژنراتور

در برخی مواقع علت برق ندادن ژنراتور گازوئیلی می تواند به دلیل ایراد و خرابی باتری، سیستم استارت یا نبود جریان الکتریکی باشد. این قسمت از فرآیند راه اندازی ژنراتور بسیار مهم و حیاتی است. بنابراین در برخی ژنراتورها AVR به ولتاژ اولیه DC نیاز دارد. اگر استارت نامناسب ایجاد شود و باتری ضعیف باشد، ژنراتور قادر نیست که میدان مغناطیسی اولیه را ایجاد نماید. بنابراین هیچگونه ولتاژ و جریانی در خروجی تولید نمی شود. همچنین سولفاته شدن باتری با قطع شدن کابل های DC باعث می شود که برق تولید نگردد و باید آن ها را بررسی کرد.

 

چگونه ژنراتور را شوک‌دهی (Flashing) کنیم تا برق تولید کند؟

اگر خاصیت مغناطیسی اولیه روتور بی اثر شده باشد باید آن را دوباره مغناطیسی کرد. برای تولید برق این خاصیت بسیار مهم است و باید عملیات شوک دهی را انجام داد. بدون این خاصیت میدان مغناطیسی لازم برای القای ولتاژ در استاتور صورت نمی گیرد. بنابراین برای شوک دهی لازم است که از باتری ۱۲ یا ۲۴ ولت استفاده کنید تا جریان موقتی وارد سیم پیچ سیستم تحریک ژنراتور شود و میدان مغناطیسی اولیه صورت گیرد. همچنین قبل از انجام شوک باید AVR را به صورت موقت از مدار خارج کنید تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.