همان‌طور که می‌دانید و در مقالات قبل تا حدودی با نحوه کار موتور دیزل آشنا شدید، موتور دیزل از انواع موتور احتراق داخلی است که برای تامین انرژی مورد نیاز ژنراتور و وسایل نقلیه مانند وسایل نقلیه سنگین، تراکتور، کشتی‌ها، لوکوموتیوها و… انرژی شیمیایی سوخت مورد استفاده در وسایل را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. در این مقاله شما را با بخش‌ها و اجزای موتور دیزل آشنا خواهیم کرد. ما در سایت ماه نیرو می‌توانیم با دیزل ژنراتور بیشتر آشنا شویم.

 

اجزای تشکیل دهنده موتور دیزل

موتور دیزل از بخش‌ها و اجزای زیادی تشکیل شده است. در ادامه مهم‌ترین قطعات و اجزای تشکیل دهنده آن را به شما معرفی خواهم کرد. اجزای موتور دیزل عبارتند از:

 

لینک های مفید:
دیزل ژنراتور

 

سیستم روغن کاری موتور دیزل

سیستم روغن کاری موتور، برای کاهش اصطکاک و سایش‌هایی است که در موتور به وجود می‌آید. گرما و حرارت موتور را کاهش می‌دهد، مواد اضافی را از موتور خارج می‌کند و رینگ و سیلندرهای پیستون را از یکدیگر جداسازی می‌کند.

در این سیستم، قطعات موتور تحت حالت فشار روغن کاری می‌شوند تا موتور عملکرد روان‌تری داشته باشد. طرز کار سیستم بدین نحو است که روغن مورد نیاز برای روانکاری موتور در مخزن روغن ذخیره می‌شوند و سپس توسط پمپ روغن، روغن از فیلتر عبور می‌کند و موتور را روغن کاری می‌کند. روغن اضافه نیز از طریق سوراخی به سمت میل لنگ می‌رود.

 

بخش سوخت رسانی موتور دیزل

یکی از قسمت‌های تشکیل دهنده موتور دیزل، بخش سوخت رسانی موتور است که وظیفه سوخت رسانی به موتور را جهت تامین انرژی مورد نیاز دستگاه‌های مختلف بر عهده دارد. بخش سوخت رسانی موتور جهت انجام این روند، از اجزای مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از:

  • پمپ بالابر
  • انژکتورها
  • پمپ تزریق سوخت
  • فیلتر سوخت
  • لوله‌های سوخت

و…

 

لینک های مفید:
دیزل ژنراتور ولوو

 

مسیر هدایت سوخت به سمت سوراخ سیلندر

  • سوخت ابتدا در مخزن سوخت ذخیره می‌شود.
  • سپس در مرحله بعدی مواد اضافه موجود در سوخت مثل خاک و آب توسط بخش جداکننده آب گرفته می‌شود.
  • سوخت مورد نیاز موتور در مرحله بعد به بخش پمپ تغذیه، جهت هدایت سوخت منتقل می‌شود.
  •  در مرحله بعد از فیلتر موتور عبور می‌کند.
  •  برای تامین فشار مورد نیاز برای تزریق سوخت به محفظه احتراق موتور، به سمت پمپ تزریق هدایت می‌شود.
  • در بخش نازل انژکتور، سوخت به قطعات کوچکتر تقسیم می‌شود.
  •  سوخت مورد نیاز برای تامین انرژی موتور به محفظه احتراق انتقال می‌یابد.
  • در پایان نیز سوخت موتور به سمت سوراخ سیلندر هدایت می‌شود.

هدایت سوخت به سمت سوراخ سیلندر

سیستم خنک کننده

سیستم خنک کننده موتور برای حفظ عملکرد مطلوب اجزای مختلف موتور، از داغی بیش از اندازه موتور جلوگیری کرده و دمای موتور را در حد مطلوب نگه می‌دارد.

این سیستم همچنین برای خنک کردن موتور نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ زیرا دمای بالاتر موجب افت کیفیت روغن موتور خواهد شد و سیستم خنک کننده موتور نیز با کنترل دمای روغن، از افت کیفیت روغن مورد استفاده موتور جلوگیری می‌کند.

 

سیستم اگزوز

سیستم اگزوز  موتور جهت خروج مواد اضافی ناشی از احتراق است. گازهای خروجی از سیستم اگزوز  به ترتیب از طریق مسیر زیر انجام می‌گیرد که عبارتند از: 1- سوراخ سیلندر، 2- سوپاپ اگزوز، 3- دریچه اگزوز، 4- منیفولد اگزوز ، 5- توربوشارژ، 6 – صدا خفه کن

 

سیستم مکش در موتور دیزل

در سیستم مکش موتور، هوا از طریق فیلتر هوا به داخل سیلندر وارد می‌شود که این مسیر به ترتیب عبارتند از: 1- فیلتر هوا، 2- توربوشارژ، 3- منیفولد ورودی، 4- دریچه ورودی، 5- شیر ورودی، 6- سوراخ سیلندر

 

واشر سیلندر

میان سرسیلندر و بلوک موتور قرار داشته و از نشت مایعات به داخل سرسیلندر جلوگیری خواهد کرد؛ زیرا در صورت خیس شدن سرسیلندر، عمل احتراق موتور به درستی انجام نخواهد شد.

 

توربوشارژ

از بخش‌های بسیار مهم در موتور است که هوای احتراق را منظور عملکرد بهتر و قوی‌تر موتور فشرده سازی می‌کند.

 

سیستم الکتریکی موتور دیزل

سیستم الکتریکی موتور از بخش‌های زیر تشکیل شده که عبارتند از:

  • دینام
  • باتری
  • استارت موتور

 

انزکتور سوخت رسان موتور دیزل

یکی از مهم‌ترین بخش‌ها و قطعات موتور است. این قطعات، گاز دیزل را به سمت محفظه احتراق هدایت کرده و در نتیجه احتراق حاصل از سوخت و هوا وسیله نقلیه روشن می‌شود.

 

فلایول

این بخش در انتهای میل لنگ قرار داشته که هنگام چرخش میل لنگ، صدا را به حداقل می‌رساند و لرزش و ارتعاشات حاصل از چرخش میل لنگ را به حداقل می‌رساند.

 

موتور دیزل چگونه کار می‌کند؟

مفاهیم اساسی عملکرد موتورهای دیزلی به این ترتیب است که موتور دیزل تک سیلندر با باز شدن سوپاپ‌های ورودی، هوای پاک را به داخل سیلندر جذب می‌کند. این فرآیند با حرکت پیستون از نقطه بالای سیلندر (نقطه مرگ بالا) به سمت پایین (نقطه مرگ پایین) آغاز می‌شود. پس از پر شدن سیلندر از اکسیژن، پیستون به سمت بالا حرکت کرده و هوای داخل سیلندر فشرده می‌شود و دما به مقدار بالایی می‌رسد. برای ایجاد احتراق یا شعله، سه عامل اکسیژن، گرما و مواد سوختی لازم است. در این بخش، هوای فشرده با دمای بالا همراه می‌شود و در نتیجه با تزریق سوخت از طریق انژکتور، گازوئیل به سرعت بخار می‌شود. این عملیات باعث ایجاد احتراق و انفجاری می‌شود که نیازی به جرقه زدن ندارد و به پیستون نیرو می‌دهد تا به سرعت به سمت پایین حرکت کند و این امر نیروی موتور را تأمین می‌کند. وقتی پیستون به نقطه مرگ پایین خود می‌رسد، سوپاپ‌های دود باز می‌شوند و محصولات احتراق به بیرون هدایت می‌شوند. این چرخه به همین ترتیب ادامه می‌یابد و منجر به عملکرد موتور دیزلی می‌شود.

موتور دیزل

سخن آخر

در این مقاله با مهم‌‌‌ترین بخش‌های موتور دیزل آشنا شدید. موتور دیزل دارای بخش‌های زیادی است که هر قسمت آن وظایفی را بر عهده دارند. ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با برخی از مهم‌ترین بخش‌های موتور اشنا کنیم.

همچنین برای خریدانواع دیزل ژنراتور، قطعات یدکی ژنراتور، باتری دیزل ژنراتور و یا جهت نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور می‌توانید با کارشناسان متخصص و مجرب ماه نیرو در ارتباط باشید.