در بسیاری از موارد، استفاده از برق نه تنها لازم بلکه ممکن است حیاتی باشد. به همین علت ژنراتور برق برای مواقعی که برق شهری در دسترس نیست، می‌تواند جوابگوی نیاز افراد، بیمارستان‌ها، صنعت و… باشد. در این مقاله قصد داریم تا ژنراتور برق را بررسی کنیم تا بیشتر با آن آشنا شوید.

ژنراتور برق چیست؟

ژنراتور، دستگاهی است که انرژی مصرفی را گرفته و برق تولید می‌کند. شاید نام موتور برق برایتان آشناتر باشد. گاهی اوقات در باغ‌های روستایی، ویلاهای دور از مناطق شهری، تولیدی‌های خارج از شهر و مواردی از این قبیل، دسترسی به برق شهری امکان پذیر نیست. از طرفی در برخی از اماکن حتی برای چند لحظه هم نباید برق قطع شود. در این مواقع از ژنراتور برق به عنوان منبع جایگزین انرژی الکتریسیته استفاده می‌شود. این دستگاه با سوخت‌های مختلفی کار می‌کند. این تجهیزات می‌توانند زمانی طولانی برق تولید کنند و عملکردی مناسب دارند.

 

لینک های مفید:
دیزل ژنراتور

 

انواع موتور ژنراتور از لحاظ سوخت مصرفی

ژنراتورها بر اساس بر اساس نوع سوختی که مصرف می‌کنند به دسته‌های مختلفی تقسیم بندی می‌شوند. معمولاً انتخاب ژنراتور برق بر اساس در دسترس‌ترین و به صرفه‌ترین سوخت صورت می‌گیرد. سه نوع ژنراتور داریم که شامل موارد زیر هستند:

دیزل ژنراتور

این نوع از ژنراتور از گازوئیل یا سوخت دیزل استفاده می‌کند به همین علت آن را با نام ژنراتور گازوئیل سوز هم می‌شناسند. گازوئیل یک سوخت به نسبت ارزان است و برای مصارف صنعتی مقرون به صرفه‌تر خواهد بود. مزیت دیگری که این نوع ژنراتور دارد، چرخه عمر طولانی‌تر آن است.

موتور ژنراتور گازسوز

این نوع ژنراتور هم از گاز استفاده می‌کند. این دستگاه‌ها می‌توانند به گاز شهری یا گاز کپسولی متصل شوند. موتورهایی از این نوع بیشتر در مدل‌های با سیلندر کمتر استفاده می‌شوند.

موتور ژنراتور بنزینی

یکی دیگر از ژنراتورهایی که برای برق استفاده می‌شود، با سوخت بنزین کار می‌کند. این دستگاه نیز کارایی و مزایای خود را دارد. با این حال به علت هزینه بالای مصرف بنزین، بیشتر برای مصارف خانگی یا مقطعی کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرند.
با توجه به بررسی این سه نوع ژنراتور، می‌توان گفت که قیمت ژنراتور برق دیزلی کمتر، هزینه سوخت کمتر و قدرت بیشتری دارد. همچنین حرارت کمتری نسبت به دو مدل دیگر تولید می‌کند. به همین علت در صورتی که سوخت آن در دسترس باشد، بهترین انتخاب است.

ژنراتور لوری سومر

ژنراتور برق چگونه کار می‌کند؟

موتور برق دارای یک استاتور یا میدان مغناطیسی ثابت است. موتور احتراق داخلی این میدان با هدایت شافت چرخان و چرخش آرماتور، انرژی الکتریکی تولید می‌کند. ژنراتور در اصل انرژی جنبشی را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند. البته اجزای دیگری مانند فن، اگزوز و… هم در این دستگاه کار می‌کنند که باعث بهبود عملکرد ژنراتور می‌شوند.
نکته‌ای که باید به آن توجه شود، این است که ژنراتور در اصل انرژی الکتریکی را به صورت مستقیم تولید نمی‌کند، بلکه بارهای الکتریکی که در سیم پیچ‌ها وجود دارند به حرکت در می‌آورد. این کار توسط یک مدار الکتریکی خارجی انجام می‌گیرد. این عملکرد مشابه پمپ آب است.

 

لینک های مفید:
خرید ژنراتور

 

اجزای ژنراتور برق

ژنراتورها یا موتور برق انواع مختلفی دارند اما مهم ترین اجزای آن‌ها را در ادامه بررسی می‌کنیم.

  • موتور: موتور انرژی مکانیکی به ژنراتور را تامین می‌کند.
  • ژنراتور: این بخش وظیفه تولید جریان نامی الکتریکی را بر عهده دارد که دارای دو بخش استاتور و روتور است که به ترتیب هسته بیرونی و درونی سیم پیچ هستند.
  • تنظیم کننده ولتاژ (رگلاتور): تنظیم ولتاژ خروجی ژنراتور در محدوده مناسب بر عهده این بخش است.
  • برد کنترلر: این بخش همه بخش‌ها را کنترل کرده و کلیه پارامترهای موتور را نمایش می‌دهد.
  • اجزای دیگری مانند کنترل پنل، رادیاتور، کاناپی، یاتاقان، گاورنر و… هم در ژنراتور برق وجود دارند که هر کدام وظیفه‌ای مهم بر عهده دارند. البته عملکرد این موتورها به کیفیت آن‌ها بسیار وابسته است. بهتر است برای خرید ژنراتور برق از مراکز معتبر اقدام کنید که از کیفیت محصولات آن‌ها و اصل بودن برند اطمینان داشته باشید.

 

انواع ژنراتور برق

بسته به نیاز و کاربرد، تولیدکنندگان چهار دسته مختلف از مولدها را معرفی می‌کنند:

۱. مولد اضطراری (Standby)
۲. مولد پایه (Prime)
۳. مولد دائمی (Continuous)
۴. مولد چندمنظوره (Multi-purpose)

 

ژنراتور برق اضطراری

این دستگاه مولد برق اضطراری، که می‌تواند برای مصارف خانگی یا صنعتی مورد استفاده قرار گیرد، به طور خودکار در زمان قطع برق شبکه به تأمین انرژی کاربران می‌پردازد. برخی مدل‌ها به صورت استندبای طراحی شده‌اند و ممکن است تنها چند ساعت در طول ماه فعال شوند، در حالی که مدل‌های دیگری تحت عنوان ژنراتورهای پرایم (Prime) نیاز دارند به شکل مداوم کار کنند. زمانی که یک ژنراتور به عنوان منبع جایگزین انرژی شروع به کار می‌کند، ممکن است تحت شرایط خاصی عمل نماید، نظیر تحمل ۱۰ درصد بار اضافی (Over Load).

از جمله کاربردهای این دستگاه می‌توان به تأمین برق اضطراری برای بیمارستان‌ها، کارخانه‌ها، دفاتر کاری و سایر مراکز بدون نیاز به اتصال به شبکه اشاره کرد.

 

مولد پایه(prime)

این نوع ژنراتورها عموماً در محل‌هایی که نیاز به منابع برقی موقت وجود دارد، مانند اردوگاه‌ها، نمایشگاه‌ها، مناطق اکتشاف معادن و کمپ‌ها، به کار می‌روند. استفاده از این دستگاه‌ها در پروژه‌های ساخت نیروگاه توصیه نمی‌شود. این ژنراتورها قادر به تأمین برق برای بارهای متفاوت در زمان‌های نامحدود هستند. آن‌ها معمولاً می‌توانند به‌راحتی تا ۱۰۰ درصد از ظرفیت اسمی خود را تأمین کنند و همچنین با ۱۰ درصد ظرفیت اضافی برای مدت زمان محدودی در دسترس قرار دارند (قدرت اسمی بر اساس استاندارد ISO8528 و بار اضافی مطابق با استانداردهای BS5514، DIN6271، ISO3046 و AS2789 است).

لازم به ذکر است که این نوع رده‌بندی (Rating) برای تمامی مدل‌های ژنراتور مناسب نخواهد بود. استفاده‌های عمومی این دستگاه‌ها مرتبط با تأمین برق در مکان‌هایی چون معادن، پروژه‌های ساختمانی، برگزاری نمایشگاه و جشنواره‌ها و غیره است.

 

مولد دائم (Continuous)

این نوع مولدها به‌طور مداوم در سیستم‌های نیروگاهی یا شبکه‌های برق سراسری به کار گرفته می‌شوند و توانایی ارائه انرژی مستمر برای بارهای ثابت تا ظرفیت اسمی خروجی را برای مدت نامحدود دارند. لازم به ذکر است که امکان تحمل بار اضافه برای این نوع رتبه‌بندی وجود ندارد. توصیه می‌شود برای انتخاب صحیح، با توزیع‌کنندگان معتبر بر مبنای استانداردهای ISO8528، BS5514، DIN6271، ISO3046 و AS2789 مشورت شود.

این طبقه‌بندی برای تمامی مدل‌های ژنراتورها مناسب نیست. استفاده‌های عمومی برای ژنراتورهایی که بار ثابت و مداوم را تأمین می‌کنند، یا به صورت همزمان با منبع تأمین اصلی و پایدار شبکه برای حداکثر 8760 ساعت در سال ممکن است. همچنین این ژنراتورها ممکن است در مواقع نیاز به پشتیبانی یا افزایش بار شبکه (حتی به طور حداکثر 200 ساعت در سال) نیز به کار گرفته شوند.

 

کوپله دیزل ژنراتور

عملیات اتصال موتور دیزل به ژنراتور و نصب این مجموعه بر روی یک شاسی فلزی به همراه قرار دادن تابلو و سیستم کنترل در کنار آن به اصطلاح “کوپله کردن” (Coupling) شناخته می‌شود.

منابع: ویکی پدیا