دیزل ژنراتورها منابع برق مستقلی هستند که توسط یک موتور احتراق داخلی دیزلی هدایت میشوند؛ چنین نیروگاههایی میتوانند به عنوان منبع اصلی برق (در صورت عدم وجود منبع تغذیه متمرکز) استفاده شوند؛ اما اغلب به عنوان نیروگاههای اضافی یا پشتیبان استفاده میشوند. مشخصات و طرز کار دیزل ژنراتور در این مطلب مورد بررسی قرار میگیرد.
آنچه خواهید خواند
ویژگیهای دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتورها نسبت به ژنراتورهای بنزینی قدرتمندتر و بادوامتر هستند و همچنین مقرون بهصرفهتر هستند. قدرت آنها از 2 تا 3000 کیلو ولتآمپر متغیر است و اندازه آنها از واحدهای کوچک قابل حمل تا واحدهای ثابت بزرگ با وزن 3 تن یا بیشتر نیز متفاوت است.
مشخصات و کاربردهای دیزل ژنراتور
قدرت اکثر دیزل ژنراتورهای قابل حمل از 5 کیلو وات تجاوز نمیکند؛ با این حال این برای برق خانهها و تأسیسات صنعتی کوچک کافی است (البته بهتر است از یک منبع تغذیه متفاوت برای تأمین انرژی ساختمانهای چند طبقه، کارخانهها و کارگاههای بزرگ استفاده کنید).
دیزل ژنراتورها بسته به نوع خنککننده موتور به هوا و مایع تقسیم میشوند. در این مقاله ما به مشخصات فنی اصلی نیروگاههای دیزلی با سیستم خنککننده مایع نگاه خواهیم کرد؛ زیرا استفاده از آنها رایجتر است.
بیشتر اوقات، چنین تأسیساتی برای تأمین برق اضطراری خانههای کوچک، آپارتمانها و کلبهها استفاده میشود؛ زیرا نصب بسیار ارزان است و مصرف سوخت هنگام کار با چنین مینی دیزلی کم است. همچنین دیزل ژنراتورهای قابل حمل به دلیل تحرک، افزایش مقاومت در برابر گردوغبار و قیمت پایین، میتوانند در کارگاهها، کارگاههای ساختمانی و برخی دیگر از تأسیسات صنعتی مورد استفاده قرار گیرند.
پیشنهاد مطالعه: مقاله انواع ژنراتور
مزایای مجموعه دیزل ژنراتور
موتورهای برق که به عنوان واحدهای پشتیبان برای تأمین برق در محیطهای مختلفی استفاده میشوند به شما مزایای زیر را ارائه میکنند.
- راندمان بالا (بازده – نسبت راندمان تجهیزات به انرژی مصرف شده)
- امکان عمر باتری طولانی مدت: تا 10 روز به طور مداوم
- عمر موتور 40000 ساعت قبل از تعمیرات اساسی موتور احتراق داخلی است.
- سهولت ذخیرهسازی و سوختگیری سوخت دیزل
- مصرف سوخت اقتصادی
طرز کار دیزل ژنراتور
موتور دیزل ژنراتور یک موتور احتراق داخلی پیستونی (موتور احتراق داخلی) است. اصل عملکرد آن مشتعل کردن یک مخلوط قابل احتراق (هوا + سوخت دیزل) با فشردهسازی است که در نتیجه احتراق آن انرژی جنبشی تولید میشود و باعث چرخش میللنگ میشود.
این چرخش به روتور ژنراتور الکتریکی (دینام) منتقل میشود. روتور در حال چرخش، یک میدان مغناطیسی در سیمپیچ استاتور ایجاد میکند. در نتیجه این فرایندها برق تولید میشود.
برخلاف واحدهای بنزینی، دیزل ژنراتورها قادر به سرویس مداوم طولانیتری هستند. این امر به دلیل وجود سیستم خنککننده مایع و سرعت موتور است که میتواند دو ویژگی زیر را به دستگاه بدهند.
1500 دور در دقیقه
این ویژگی برای نیروگاههای ثابت مورد استفاده برای هر دو منبع تغذیه اصلی و پشتیبان تعریف شده است. این نشانگر امکان کارکرد مداوم طولانی مدت با فاصله سرویس 250 ساعت کاری را تضمین میکند.
3000 دور در دقیقه
این ویژگی برای ژنراتورهای قابل حمل هوا خنک با توان حداکثر 15 کیلو ولتآمپر، اما در ژنراتورهای ثابت که برای منبع تغذیه پشتیبان در نظر گرفته شده است نیز یافت میشود.
برای یک موتور دیزل، یک مدار الکتریکی استفاده میشود که دارای ولتاژ DC 12 یا 24 ولت است. مدار چنین دستگاهی شامل استارت برقی، باتری، شارژر و ژنراتور کمکی است.
خرید انواع دیزل ژنراتور از شرکت ماه نیرو
انواع مختلفی از موتورهای دیزلی وجود دارد. برخی از محبوبترین دیزل ژنراتورها واحدهای کوچک هستند که حمل و نقل آنها آسان است. اگرچه ژنراتورهای الکتریکی کوچک دیزلی نمیتوانند برای مدت طولانی کار کنند؛ اما به طور گسترده در زندگی روزمره به عنوان منبع برق اضطراری استفاده میشوند.
واقعیت این است که به دلیل ویژگیهای سیستم خنککننده، واحدهای دیزلی کوچک نمیتوانند برای مدت طولانی برق را حتی به مصرفکنندگان نه چندان قدرتمند عرضه کنند. با این حال در مواقع اضطراری، میتوان از آنها برای بازیابی آسان منبع تغذیه استفاده کرد.
هنگام انتخاب یک نیروگاه، تعیین هدف استفاده از آن مهم است. همچنین لازم است قدرت مورد نیاز محاسبه شود که بستگی به بار برنامهریزیشده روی تجهیزات دارد؛ بنابراین باید مسئولانه به انتخاب آن بپردازید. متخصصان ما در شرکت ماه نیرو در این امر (مشخصات دیزل ژنراتور) به شما کمک خواهند کرد.
سخن پایانی
یک دیزل ژنراتور قابل حمل منبع خوبی برای تأمین انرژی است. در این مطلب طرز کار و ویژگیهای آن را توضیح دادهایم تا بهتر بتوانید انتخاب کنید.