آیا تاکنون چیزی در مورد سیستم خنک‌کننده دیزل‌ژنراتور شنیده‌اید؟ آیا با انواع سیستم خنک‌کننده آشنایی دارید؟ یکی از مهم‌ترین بخش‌های دستگاه دیزل‌ژنراتور، سیستم کمک‌کننده است که برای خنک کردن آن استفاده می‌شود. با روشن کردن موتور دیزل، گرما و حرارت تولید می‌شود که موجب وارد شدن آسیب زیادی به قطعات دستگاه خواهد شد. همچنین، گرمای تولیدی موجب از بین رفتن روغن آن شده که سوختن سیم‌پیچ‌ها را در پی دارد. به همین دلیل، برای خنک کردن موتور باید از سیستم خنک‌کننده استفاده کرد. در ادامه مطالب، همراه ما بمانید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورید.

 

سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور

دیزل‌ژنراتورها امروزه نقش تاثیرگذاری در زندگی بشریت دارند و به همین علت، نگهداری از آنها بسیار مهم است. افرادی که می‌خواهند طول عمر دستگاه مورد استفاده خود را افزایش دهند، باید موارد کاربردی را رعایت کنند. یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش‌دهنده طول عمر موتور دیزل‌ژنراتور، سیستم خنک‌کننده آن است.

تولیدکننده دیزل‌ژنراتور موارد متفاوتی برای مجموعه خنک‌کننده دستگاه در نظر می‌گیرد. دو سبک متداول سیستم خنک‌کننده شامل سیستم‌های حلقه باز و حلقه بسته می‌شود. فن خنک‌کننده، پمپ خنک‌کننده و رادیاتور تشکیل‌دهنده سیستم‌های حلقه بسته هستند که بر روی یک اسکید به‌طور یکپارچه قرار داده شده‌اند. همچنین، در بعضی موارد، بعد از خرید دستگاه، تمام مجموعه بر روی یک کانتینر قرار می‌گیرد.

 

قطعات دیزل ژنراتور در سیستم خنک کننده

برای افزایش کارایی دستگاه دیزل‌ژنراتور، باید درک درستی از اجزای اولیه سیستم خنک‌کننده داشت؛ زیرا برخی از تولیدکنندگان دیزل‌ژنراتور به‌صورت جداگانه روش‌های نگهداری از سیستم‌های خنک‌کننده را ارائه می‌دهند. هر یک از قطعات تشکیل‌دهنده این سیستم وظیفه جداگانه‌ای به عهده دارند.

 

خنک کننده

برای تهیه ماده خنک‌کننده موتور، ترکیبی از آب تمیز با کیفیت بالا و ضد یخ اتیلن گلیکول استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که هیچ‌گاه نباید تنها از آب خالی برای خنک‌کننده استفاده کرد؛ در واقع، وظیفه مایع خنک‌کننده، روان‌سازی یاتاقان‌های پمپ است. همچنین، این مایع موجب حفاظت از زنگ‌زدگی آن در مسیرهای خنک‌سازی موتور می‌شود. شما می‌توانید از مشاوران مجموعه ماه نیرو توصیه‌های لازم برای مخلوط خنک‌کننده مناسب را کسب کنید.

 

پمپ خنک کننده

پمپ خنک‌کننده با توجه به حجم موتور، دنده محرک یا تسمه مایع خنک‌کننده را در مجموعه به گردش در می‌آورد.

 

رادیاتور

رادیاتور مورد استفاده می‌تواند تکی یا دوقلو باشد. در واقع، در صورت استفاده از دو رادیاتور، برای به‌وجود آوردن سیستم دو حلقه‌ای، امکان خنک‌سازی را افزایش می‌دهد.

 

لوورها

در کانوپی و واحدهای دارای جریان هوا، توسط لوورها، هوا از جو به رادیاتور انتقال می‌یابد.

 

خنک کننده روغن موتور

روغن درون لوله‌ای در سیستم جریان دارد که به وسیله خنک‌کننده، خنک می‌گردد.

 

فن

فن مورد استفاده در سیستم خنک‌کننده دیزل‌ژنراتور می‌تواند به‌صورت تسمه‌ای یا مستقیم باشد.

خنک کننده دیزل ژنراتور

 

بازرسی سیستم خنک کننده دیزل ژنراتور

بازرسی سیستم خنک‌کننده دیزل‌ژنراتور باید به‌صورت دوره‌ای انجام شود. اما لازم به ذکر است که این بازرسی حتماً باید در زمان خاموشی دستگاه انجام شود و در حین کارکرد تکمیل گردد. در واقع، باید به توصیه‌های سازنده توجه کرد. در ادامه، برخی از مهم‌ترین بررسی‌های قابل انجام که در مواقع ضروری باید استفاده شود، بیان شده است:

– بررسی سوئیچ انتقال خودکار در موقعیت صحیح

– بازرسی عدم وجود نشتی در سوراخ پمپ آب

– بستن لوله‌ها در زمان کار نکردن موتور برق

– بررسی نشتی اتصالات شلنگ مایع خنک‌کننده

– بازرسی آلودگی روغن؛ در صورتی که رنگ روغن شیری باشد، نشان‌دهنده نشتی واشر سرسیلندر خواهد بود.

– بررسی سطح مایع خنک‌کننده و آلودگی روغن؛ اگر در مایع خنک‌کننده روغن وجود داشته باشد، نشان‌دهنده نشتی پکیج خنک‌کننده روغن است.

– بازرسی آسیب به فن، پوشش فن یا تسمه

 

سیستم خنک کاری موتور دیزل دریایی

این نوع سیستم‌های خنک‌کننده در مکان‌هایی که منابع آبی فراوانی وجود دارد، کاربرد دارد. به این سیستم، حلقه باز (SPSL) گفته می‌شود. روند کارکرد این سیستم به این صورت است که با روشن شدن موتور، آب دریا به سمت ترموستات هدایت می‌شود. در واقع، آب دریا به عنوان مایع خنک‌کننده در این سیستم عمل می‌کند. با فعال‌شدن ترموستات، آب دریا وارد موتور شده و فرایند خنک‌سازی آغاز می‌شود. در نهایت، آب دریا مجدداً به منبع خود بازمی‌گردد.

 

اهمیت رادیاتور در سیستم خنک کاری دیزل ژنراتور

رادیاتور یکی از اجزای کلیدی در سیستم خنک‌کننده دیزل ژنراتور محسوب می‌شود. وظیفه اصلی این رادیاتور خنک‌سازی مایع خنک‌کننده‌ای است که از موتور عبور می‌کند. این مایع حرارت را از موتور و نواحی داغ گرفته و به رادیاتور منتقل می‌کند. در مرحله بعد، رادیاتور با کمک یک فن، گرما را از مایع خنک‌کننده حذف می‌کند. به‌طور کلی، رادیاتور نقشی حیاتی در بهینه‌سازی عملکرد سیستم خنک‌کننده دیزل ژنراتور دارد. انتخاب رادیاتور مناسب باید با توجه به شرایط محیطی که دیزل ژنراتور در آن فعالیت می‌کند، انجام گیرد. با انتخاب درست رادیاتور، می‌توان به بهبود عملکرد و افزایش عمر دستگاه کمک کرد. همچنین، کیفیت تولید رادیاتور تحت تاثیر عوامل متعددی نظیر نوع مواد اولیه، فرآیند ساخت، طراحی و نظارت بر کیفیت در حین تولید قرار می‌گیرد.

 

دمای کار رادیاتور

در دیزل ژنراتورها، معمولاً برای اندازه‌گیری دمای رادیاتور از دو اصطلاح مشخص استفاده می‌شود. اولین و متداول‌ترین آن، دمای محیط (Ambient Temperature) به شمار می‌آید. این دما به هوایی اطلاق می‌شود که از ورودی اتاق دیزل ژنراتور وارد می‌شود، بدون آنکه هنوز با خود ژنراتور تبادل حرارتی انجام دهد. به طور معمول، این دما به‌صورت میانگین از دو نقطه اندازه‌گیری می‌شود که در فاصله یک متری از انتهای دستگاه و در زاویه ۴۵ درجه نسبت به ژنراتور و در ارتفاع یک متری از زمین قرار دارند.

اصطلاح دیگری که برای دمای رادیاتور به کار می‌رود، دمای هوای مرکزی رادیاتور (Air on Core) است. این دما به هوایی اشاره دارد که پس از عبور از موتور و ژنراتور، وارد مرکز رادیاتور می‌شود و به طور مشخصی گرم‌تر از هوای ورودی به اتاق دیزل ژنراتور است. زمانی که هوا در طول ژنراتور جریان می‌یابد و پس از تبادل حرارتی با بخش‌های مختلف ژنراتور، بدنه موتور و اگزوز می‌گذرد، دمای آن معمولاً حداقل ۱۰ درجه سانتی‌گراد افزایش پیدا می‌کند. به عبارت دیگر، دمای کار رادیاتور هنگامی که بر اساس دمای هوای هسته رادیاتور مشخص می‌شود، همواره بالاتر از دمای محیط است، چرا که دمای واقعی هوای عبوری از مرکز رادیاتور، بیشتر از دمای ورودی سیستم خنک‌کننده است. در تصویر زیر، تفاوت بین این دو معیار اندازه‌گیری دما نشان داده شده است.

 

نتیجه گیری

سیستم خنک‌کننده دیزل‌ ژنراتور نقش حیاتی در افزایش طول عمر آن دارد. بنابراین، در زمان خرید دستگاه، باید به توصیه‌های سازنده توجه کرد تا عملکرد اجزای دیزل‌ ژنراتور به درستی انجام شود.