تفاوت توربو ژنراتور و دیزل ژنراتور

آیا با نحوه کارکرد توربو ژنراتور و تفاوت آن با نحوه عملکرد دیزل ژنراتور آشنایی دارید؟ در این مقاله از سری مقالات سایت ماه نیرو میخواهیم به بررسی تفاوت های کارکردی بین توربو ژنراتور و دیزل ژنراتور بپردازیم.
توربو ژنراتور چیست؟
توربو ژنراتور ترکیبی از توربین است که از طریق اتصال به مولد الکتریکی ، بخش عمده ای از برق دنیا را تولید می کند و از نظر سایز و اندازه در انواع متفاوتی دسته بندی میشوند. انواع توربو ژنراتور عبارتند از:
توربو ژنراتور سایز بزرگ
از این دستگاه به علت قدرت موتور بالا و توانایی تولید برق بالایی که دارند میتوان در کشتی های بخار استفاده کرد.
توربو ژنراتور سایز کوچک
به علت قدرت موتور پایین تری که دارند، از آن ها میتوان به صورت توان کمکی در کنار دیزل ژنراتور ها استفاده کرد.
نحوه عملکرد توربو
توربین ها بسته به نوع کاربردشان به طور قابل توجهی متفاوت هستند. آن ها می توانند برای مهار نیروی باد در یک توربین بادی، آب رودخانه یا دریاچه مانع در یک نیروگاه آبی، گاز داغ در یک نیروگاه حرارتی یا بخار ایجاد شده در یک راکتور هسته ای مورد استفاده قرار گیرند. توریین ها سیستمی از پره ها را مهار می کنند تا بچرخند و ژنراتور را به حرکت درآورند.
ژنراتور از یک قسمت متحرک به نام روتور و یک قسمت ثابت به نام استاتور تشکیل شده است. لایه بیرونی روتور با آهنرباهای الکتریکی پوشانده شده و دیواره داخلی استاتور با سیم پیچ هایی از سیم مسی پوشانده شده است. هنگامی که روتور می چرخد، میدان مغناطیسی چرخشی ایجاد می کند که جریان متناوب را در استاتور القا می کند.
الکتریسیته تولید شده از طریق یک ترانسفورماتور اجرا می شود که ولتاژ را تا حد مناسبی برای استفاده در سیستم انتقال نیرو افزایش می دهد.
“توربو ژنراتورها میتوانند انرژی حاصل از حرکت آب، گاز یا هوا را به برق تبدیل کنند”.
دیزل ژنراتور و نحوه کارکرد آن
از دیزل ژنراتور معمولا به عنوان برق اضطراری استفاده میکنند. این ژنراتورها نیازی به اتصال به شبکه برق ندارند. دیزل ژنراتور انواع مختلفی دارند که کارکرد هرکدام از آن ها متفاوت است و در مکان های متفاوتی مورد استفاده قرا می گیرد.
انواع دیزل ژنراتور عبارتند از: دیزل ژنراتور سایلنت، دائم کار، پرایم، استندبای
نحوه عملکرد دیزل ژنراتور
زمانی که سوخت وارد مخزن این ژنراتورها میشود، موتور ژنراتور پس از دریافت سوخت با ایجاد احتراق، نیروی مکانیکی تولید می کند.؛ سپس این نیروهای مکانیکی در طی فرایندی تبدیل به جریان الکتریکی میشود. در مرحله بعد، جریان الکتریکی تولید شده وارد بخش های دیگر دستگاه میشود و برق مورد نیاز را تامین می کنند.
عملکرد دیزل ژنراتور ها به گونه ای است که شما می توانید به تناسب نیاز خود ، جریان الکتریکی تولید شده توسط ژنراتور را تغییر دهید و ولتاژ مورد نیاز خود را دریافت نمایید.
مقایسه بین توربو ژنراتور و دیزل ژنراتور
- توربو ژنراتور و دیزل ژنراتور هر دو برای تامین مورد استفاده قرا می گیرند؛ اما بیشتر کارکرد دیزل ژنراتور برای تامین برق اضطراری است.
- ژنراتور نوع توربو دور موتور سرعت بالایی دارد. اما ژنراتورهای دیزلی دور موتور پایین تری دارند.
- روتورهای ژنراتور نوع توربو توسط توربین های بخار به گردش در می آیند؛ اما روتور نوع دیزلی ژنراتور توسط موتور دیزل به چرخش در می آید.
سخن آخر
در این مقاله با کارکرد و نحوه عملکرد و همچنین تفاوت میان عملکرد توربو ژنراتور و دیزل ژنراتور آشنا شدید و دریافتید که کارکرد اصلی هردو دستگاه برای تولید برق است؛ اما از دیزل زنراتور بیتشر به منظور تولید برق اضطراری استفاده میشود.
از جمله تفاوت های میان این دو دستگاه میتوان به این مورد اشاره کرد که توربو ژنراتور نسبت به دیزل ژنراتور ، دور موتور بالاتر و قوی تری دارد. ژنراتور نوع توربو از طریق اتصال به مولد الکتریکی، برق مورد نیاز دنیا را تولید می کند؛ اما دیزل ژنراتور بدون نیاز به اتصال به شبکه برق، قادر است برق تولید نماید.
همچنین به منظور دریافت مشاوره طراحی نیروگاه های دیزلی، خرید دیزل ژنراتور و یا برای نصب و راه اندازی دیزل ژنراتور میتوانید با کارشناسان خبره ماه نیرو در ارتباط باشید تا با دریافت مشاوره رایگان، خدمات مورد نیاز خود را دریافت نمایید.