تابلو کنترل دیزل ژنراتور چیست؟ تابلو کنترل دیزل ژنراتور وظیفه نظارت بر عملکرد کلی ژنراتور، کنترل پارامترهای مختلف و ایجاد هماهنگی بین اجزای مختلف سیستم را بر عهده دارد.

 

اجزای اصلی تابلو کنترل دیزل ژنراتور

  • صفحه نمایش: این بخش، اطلاعات مهمی مانند ولتاژ، جریان، فرکانس، دما، فشار روغن و سایر پارامترهای حیاتی را به صورت عددی یا گرافیکی نمایش می‌دهد.
  • کلیدها و سوئیچ‌ها: این کلیدها برای کنترل دستی یا اتوماتیک عملکرد ژنراتور، مانند شروع به کار، توقف، تغییر حالت‌های کاری و تنظیم پارامترها استفاده می‌شوند.
  • رله‌ها و کنتاکتورها: این اجزا برای قطع و وصل مدارهای مختلف، حفاظت از سیستم در برابر اضافه بار و اتصال کوتاه و همچنین ایجاد اتصالات بین اجزای مختلف تابلو استفاده می‌شوند.
  • ترانسفورماتورها: ترانسفورماتورها برای تبدیل ولتاژ و جریان به مقادیر مورد نیاز در قسمت‌های مختلف تابلو استفاده می‌شوند.
  • بردهای الکترونیکی: این بردها حاوی میکروکنترلرها و مدارهای الکترونیکی هستند که وظیفه پردازش اطلاعات، کنترل عملکرد ژنراتور و ارتباط با سایر دستگاه‌ها را بر عهده دارند.

 

 

تابلو برق ژنراتور

عملکرد کلی تابلو کنترل دیزل ژنراتور

  1. نظارت بر پارامترها: تابلو کنترل به طور مداوم پارامترهای مختلف ژنراتور را نظارت می‌کند و در صورت بروز هرگونه انحراف از حالت نرمال، هشدارهای لازم را صادر می‌کند.
  2. کنترل عملکرد: با استفاده از کلیدها و سوئیچ‌ها، اپراتور می‌تواند عملکرد ژنراتور را به صورت دستی کنترل کند یا عملکرد آن را به صورت اتوماتیک تنظیم کند.

 

مزایای استفاده از تابلو کنترل دیزل ژنراتور

  • افزایش بهره‌وری: با بهینه سازی عملکرد ژنراتور، مصرف سوخت کاهش یافته و عمر مفید دستگاه افزایش می‌یابد.
  • کاهش هزینه‌های نگهداری: با تشخیص زودهنگام مشکلات و انجام تعمیرات پیشگیرانه، هزینه‌های نگهداری کاهش می‌یابد.
  • افزایش ایمنی: با تشخیص و رفع سریع خطرات احتمالی، ایمنی سیستم افزایش می‌یابد.

 

انتخاب یک تابلو کنترل مناسب

  • ظرفیت ژنراتور: تابلو کنترل باید متناسب با ظرفیت ژنراتور انتخاب شود.
  • نوع ژنراتور: تابلو کنترل برای ژنراتورهای دیزلی، گازی یا ترکیبی متفاوت است.
  • شرایط محیطی: تابلو کنترل باید در برابر شرایط محیطی مانند دما، رطوبت و گرد و غبار مقاوم باشد.

 

تابلو کنترل دیزل ژنراتور

تابلو کنترل دیزل ژنراتور در واقع می‌تواند در ژنراتور به عنوان مغز پردازنده مورد استفاده قرار گیرند. صفحه کنترلی میباشد که که دارای مجموعه نمایشگرهای مختلف است و این صفحه مواردی مثل  ولتاژ، جریان و فرکانس را بررسی و اندازه گیری می‌کند.

 

 تابلو کنترل دیزل ژنراتور از چه بخش‌هایی تشکیل شده است؟

بر روی این صفحه کنتورهایی قرار گرفته است که این کنتورها در یک فریم فلزی و ضد خورنده قرار دارند تا از ورود رطوبت به آن جلوگیری شود. تابلو کنترل، شامل دکمه‌ها و پنل‌هایی است که در عملکرد دیزل ژنراتور بسیار موثر است.

 

لینک های مفید:ژنراتور

 

سایر اجزای تشکیل دهنده تابلو کنترل

  • رله: ارسال دستور قطع و وصل دستگاه
  • هادی: برای ارتباط میان تجهیزات
  • نشانگر: نمایش پارامترهای ژنراتور
  • کلیدها و کنتاکتور: قطع و وصل کردن مدار از راه دور

 

موارد استفاده تابلو کنترل

یکی از اصلی‌ترین کاربرد تابلو کنترل این است که انواع دیزل ژنراتور عملکرد بهتری داشته باشند. در واقع، تابلو کنترل در انواع دیزل ژنراتور می‌تواند روی نحوه عملکرد دستگاه نظارت داشته باشد و تغییرات در عملکرد دستگاه مثل گرم شدن بیش از حد ماشین آلات، سرعت بالا و یا پایین، فرسودگی قطعات و… را نشان می‌دهد تا در صورت لزوم، پرسنل نیروگاه اقدامات لازم را به منظور بهبود عملکرد دستگاه‌ها انجام دهند.

 

لینک های مفید:دیزل ژنراتور

به این منظور، تابلو کنترل عملیات‌های زیر را بر عهده دارد که عبارتند از:

  •  کنترل ولتاژ و فرکانس
  • کنترل فشار روغن و میزان مصرف سوخت
  • تنظیم دمای آب
  • کنترل جریان خروجی از موتور دیزل
  • روشن و خاموش کردن کردن ژنراتور

 

نحوه نصب تابلو کنترل دیزل ژنراتور

تابلو کنترل برای ژنراتورهای کوچک روی بدنه آن نصب می‌شود. در مورد ژنراتورهای بزرگ نیز تابلوهای کنترل می‌تواند به صورت کاملا مجزا از ژنراتور نصب شوند؛ زیرا اندازه آن‌ها به قدری بزرگ است که می‌توانند به تنهایی و به صورت جدا از ژنراتور قرار گیرند.

همچنین این صفحات می‌توانند به دو شکل قفسه‌ای و یا دیواری در کنار ژنراتور نصب شوند.

نحوه نصب تابلو کنترل دیزل ژنراتور

 

لینک های مفید:تابلو قدرت

 

انواع تابلو کنترل دیزل ژنراتور

انواع تابلو کنترل را بر حسب نوع کارکردی که دارند میتوان به در سه گروه تقسیم بندی کرد که عبارتند از:

1- تابلو کنترل اتوماتیک

این تابلوها برای راه اندازی دیزل ژنراتور نیازی به حضور پرسنل نیروگاه ندارد و همان طور نیز که از نام آن مشخص است، عملکردی اتوماتیک دارند و با قطع و وصل برق شهری، به صورت اتوماتیک روشن و خاموش می‌شوند.

 

2- تابلو  کنترل دستی

از ساده‌ترین نوع تابلو کنترل است و برای شروع به کار، برخلاف نوع اتوماتیک خود نیاز به حضور پرسنل جهت راه اندازی دارند. به علاوه، این تابلوها دارای کلید اتوماتیک اضافه بار نیز هستند.

 

3- تابلو پارالل

این تابلوها با نام سکرون نیز شناخته می‌شوند و قابلیت اتصال به چندین منبع را دارا می‌باشند. در این شرایط و به منظور انعطاف پذیری بیشتر در عملکرد، تقسیم بار بین انواع دیزل ژنراتور و با نسبت‌های متفاوت از هم امکان پذیر است.

این نوع تابلوها دارای حساسیت عملکردی بوده و در پدید آمدن نقص در هریک از بخش‌های دستگاه، می‌تواند خسارات زیادی را به کل دستگاه وارد کند.

این تابلوها همچنین قابلیت آن را دارند که به دو صورت دستی و اتوماتیک کار کنند.

 

انتخاب یکی از انواع تابلو کنترل با توجه به نوع نیاز

شما بنا بر نیاز خود می‌توانید یکی از انواع تابلو کنترل را انتخاب کنید:

  • در صورتی که نیازی به روشن و خاموش شده دستگاه به صورت اتوماتیک ندارید، نوع دستی تابلو کنترل برای شما مناسب‌تر است.
  • اگر می‌خواهید که دیزل ژنراتور در زمان قطع و وصل برق خود به خود و به طور اتوماتیک روشن و خاموش شود، تابلو کنترل اتوماتیک برای شما انتخاب مناسب‌تری است.
  • و در صورتی که دارای چند دیزل ژنراتور هستید که به صورت همزمان با یکدیگر روشن هستند، تابلو پارالل برایتان انتخابی مناسب است.

 

دو قابلیت alarm و shut down چه زمانی کار می‌کنند؟

مشکل در عملکرد دستگاه خنک‌کننده
عملکرد نادرست حسگر روغن
خارج از سرویس بودن حسگر دما
اختلال در کارکرد حسگر دور موتور

 

سخن آخر

در این مقاله با تابلو دیزل ژنراتور که یکی از بخش‌های تشکیل دهنده دیزل ژنراتور است، آشنا شدید؛ بسته به نوع نیاز خود می‌توانید از یکی از انواع تابلو کنترل استفاده نمایید.

همچنین جهت مشاوره طراحی نیروگاه‌های دیزلی، خرید دیزل ژنراتور، فروش ژنراتور و… می‌توانید با کارشناسان با تجربه ماه نیرو در ارتباط باشید.